Premiér: Druhý pilier je pre ľudí s príjmom pod tisíc eur nevýhodný

09.08.2012 Bratislava

Bratislava 9. augusta (TASR) – Druhý pilier je v súčasnosti pre skupinu ľudí s príjmom pod tisíc eur nezaujímavý, dokonca nevýhodný. V rámci hodiny otázok to dnes v parlamente vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) a zároveň sa pýtal poslancov v pléne, či majú predstavu o tom, koľko ľudí na Slovensku má príjem nižší, než je táto hranica.

"Takýto príjem nedosahuje 81 % ľudí na Slovensku," odpovedal si Fico. "Tak potom pre koho bol druhý pilier stavaný," pýtal sa ďalej. Opozícia však podľa jeho slov robí z 2. piliera mýtus. "Kapitalizačný pilier by ale už v najbližšej budúcnosti nedokázal poskytnúť ľuďom také dôchodky, ktoré by im vedeli zabezpečiť dostatočnú životnú úroveň," dodal Fico.

Je tak podľa neho nepochybné, že zodpovedná vláda musí pristúpiť k záchranným opatreniam a zasiahnuť do dôchodkového systému. "Dnes je jasné, že druhý pilier nebol vytvorený na to, aby sa ľudia mali dobre. Druhý pilier bol vytvorený preto, aby sa mali dobre dôchodkové správcovské spoločnosti," podotkol Fico. Priemerný výnos v 2. pilieri totiž podľa neho nepokrýva ani infláciu a dochádza tak k znehodnocovaniu peňazí sporiteľov.
 

Vyberte región